Pokud bychom se na skok zastavili u bílého cukru, tak zjistíme, že se vyznačuje vysokou sladivostí. Jedná se o upravený řepný cukr a bohužel je prokázáno, že při větší konzumaci nás zřejmě nemine návštěva některé z civilizační nemoci. Mnohdy se jich může projevit i více najednou. Proto se začal nahrazovat třtinovým, čímž si možná kde kdo pocitově ulevil od výčitek svědomí, nicméně moc nepolepšil. Díky tomu se začala hledat další alternativa slazení a úspěšně se jich vyskytlo rovnou i několik. Přirozeně mezi ně patří med, čekankový nebo javorový sirup a existuje dalších mnoho možností, do kterých se řadí i umělá sladidla. Ovšem ani v tomto případě to není ideální, jelikož mohou ve větším množství také napáchat určitou škodu.
Hit poslední doby
Ve výčtu nabídek se objeví i jiná možnost a to je sladit Stévií, což je v podstatě rostlinka, která pochází z Paraguaye a místní domorodci ji skutečně efektivně na slazení využívali ve všech směrech. Dokonce se pro ně stala přírodním lékem. Dlouhou dobu bylo ovšem její pěstování v Evropě zakázáno, což bohužel prodloužilo její putování až k nám. Dnes již naštěstí žádné zákazy neplatí a i my se můžeme těšit z jejího pěstování a bezproblémového užívání.
Případně si ji rovnou zakoupit, kdy stévie v prášku nepotřebuje již žádnou zdlouhavou úpravu. Její výhodou je nulový energetický příjem, ale také je prospěšná pro zdraví. Snižuje hladinu cukru v krvi, tím je vhodná pro diabetiky a také pro všechny, kteří mají problémy se svojí hmotností. Má protizánětlivé účinky, obsahuje poměrně dost důležité minerální látky a potěší ty, kdo zápasí s vysokým tlakem.
Jak ji používat?
To není nijak složité, zkrátka se dá přidat do všech jídel a i pití. Díky tomu se dá skutečně zakoupit v několika možných formách. Jako sušená rostlina, jemný prášek, také je dostání v tabletkách nebo tekutém koncentrátu. Možností je skutečně mnoho a tak si každý k ní může najít oblíbenou cestu, která mu bude nejvíce vyhovovat. Jen pro zajímavost http://www.epublishing.cz/stoplusjednicka se uvádí, že stévie je až 200 krát sladší než cukr, ovšem neobsahuje žádné kalorie a je prospěšná pro náš organismus. Proč jí potom nedat šanci a nevyzkoušet ji? Prospějeme tím jedině sobě a svému zdraví.